Всеки почитател на модата, знае колко е важно да избирате правилните цветове и да ги комбинирате компетентно. Хармонията на цветовете играе решаваща роля в създаването на моден образ, както и в дизайна на облекло и интериор, така и в полиграфията, кинематографията и рекламата.

Следователно, от дълго време хората се стремят да създадат една цветна система, в която всеки оттенък ще заема определено място в таблицата за цветове и ще има име. В момента има много такива цветови схеми, но най-известната е Pantone Matching System, разработена от персонала на Panton Center, основан в средата на миналия век.

Цвят на годината от Pantone

Цветът на годината е концепция, въведена през 2000 г. от института Pantone Color. Изследователите осъзнават, че цветната палитра е твърде обширна, а модните тенденции се променят всяка година. Те проучват модните тенденции в изкуството, както и културните и социални промени, които се случват в обществото. С голяма вероятност, експертите прогнозират нюансите, които през следващия сезон ще бъдат особено популярни.

Ето и топ 10 модни нюанси

Въз основа на препоръките на Panton, брюнетки и блондинки лесно могат да намерят за себе си нови дрехи на база модните цветове. Цветовата гама включва, както универсалните цветове като бежово, сиво и тъмно синьо, така и светли нюанси като бордо, светло червено и златисто зелено.

  • Гренадин. Този богат и ярък червен оттенък изглежда страхотно както в монохромни изображения, така и в комбинация с други цветове, като например сиво, бяло, черно и цвета на морската вълна. Този сезон, модни дизайнери предлагат за попълване на гардеробите не само вечерни рокли цвят гренадин, но и модни палта, екстравагантно палто и панталони. В колекциите на много модни дизайнери може да срещнете много идеи за създаване на стилни и красиви изображения. Този сянка се използва успешно от дизайнери на много модни марки.
  • Златен порт. Златният порт е дълбока бургундски сянка с патладжан. Пантон препоръчва този цвят да е равен на тези, които искат този сезон да изглежда луксозно. Този самостоятелен и наситен цвят позволява да създавате монохромни и ярки изображения, които да отговарят на момичета от различни видове. Този сянка е перфектно съчетана с червено, бяло, черно, бежово. Много модни дизайнери на известни марки ни предлагат удобни костюми с панталони, елегантни коктейлни рокли, както и палта, пуловери и поли. Ако ви хареса този цвят, трябва да обърнете специално внимание на колекцията от вечерни рокли на Ели Сааб, където са представени голям брой различни модели на този благороден цвят.
  • Балетната пантофка. Така наричат най-деликатният розов цвят, сянка с лилави нотки. Той ще привлече вниманието на младите хора. Модните дизайнери ни показват, че е изискан цвят на балетната пантофка е идеален не само за създаване на леки въздушни рокли, но и за зимни изображения. Обърнете внимание на необичайни поли, трикотажни панталони и плътно прилепнала козина класически стил, а след това можете да разберете, че цветът на балетни обувки има свой уникален чар, стил и специална атмосфера. Балетните цветове са най-добре комбинирани с бели и сиви цветове. В допълнение, лилаво-розовият цвят има голямо преимуществено да играе в комбинация със сребърни принадлежности и платове.
  • Батър. Или бежовата сянка е логично продължение на модата за действителните голи нюанси, популярни не само в дрехите, но и в грима. Според експерти от Института „Пантон“ сезонът „есен-зима“ трябва да се състои от изискани и естествени изображения и цветови комбинации. Уютен и топъл бътърът се намира в модните колекции на много дизайнери. Бежовият цвят е универсален, така че той може да бъде комбиниран успешно с други модни цветове, създавайки различни класически изображения, както и снимки в небрежен стил.
  • Вълшебен божур. Цветът на морския божур е богат тъмно син, с него може да създавате както вечерни рокли, така и стриктни бизнес изображения. Тази благородна сянка се намира в модните колекции на дизайнери като Филип Лим и Джейсън У. Този цвят перфектно е съчетан със сивото, черно и с богатия и модерен нюанс Марина. Дълбокият тъмносин цвят изглежда страхотно на материали от различни текстури – сатенени блузи, вълнени панталони и кожени палта, изработени от изкуствена кожа.
  • Неутрално сиво. Природният сив цвят се отнася до класиката и предоставя най-много възможности за създаване на модерни изображения, както и за намиране на необичайни комбинации. Според Шанел този цвят е основният цвят на сезона. Подхожда със сиви хладни цветове. За основа на модерен зимен имидж сив цвят, вместо класически сив цвят на сребро, предлагат модерна визия.
  • Сянка от смърч. Цветът на засенчения смърч е зелен със сини дълбоки нотки. Той дава динамика на женското изображение, но в същото време се приспособява към комфорта и успокоението. Този уникален син цвят е перфектно съчетан със сянка на зеленина в сенчеста гора. В монофоничните образи той изглежда неподправен. Такива образи са създадени в колекцията му от брандове Брандън Максуел. Също така марката Dolce & Gabbana предлага в този цвят елегантна рокля с оригинален цветен декор. Тази елегантна зеленина в младежките изображения може да бъде разредена с ярки цветове и класическите строги изображения, допълнени с черни или тъмносини цветя.
  • Златна липа. В цвета на златисто, благородното злато и деликатните топли зелени нотки се преплитат. Рокли от този цвят заместват топлата слънчева светлина с есенния ден. Можем да кажем с увереност, че този ярък и весел цвят ще бъде особено популярен сред младите хора, защото якета, пуловери, шапки и гащеризони панталони са в модния стил. Този модерен сянка може да се намери в модните колекции на модни дизайнери като Дж. Криу, Олга Май, Тори Бърч и Габриела Хърст.
  • Марина. Марината е сянката на морето, в която се запазва свежестта на крайбрежната вълна и синьото безкрайното небе. Ако искате да добавите малко лято в есенно-зимния нюанс, добавете този сянка. Много модни дизайнери вдъхновени от морето са Calvin Klein, Делпозо и Марк Джейкъбс. Този ярък морски цвят съвпада перфектно с класическите цветове, дрехи в червено, теракота и гренадин.
  • Есенния клен. Цветът на есенния клен е квинтесенцията на тази есен. Оранжевият наситен тон при повечето хора е свързан с лъчите на залязващото слънце. Този весел, уютен и топъл цвят се среща в модните колекции на Rochas и Delpozo. Модните дизайнери създават стилни оранжеви костюми, които се комбинират с рокли, якета, поли и панталони, модни нюанси в Марина, Златен лайм и Вълшебен божур. Тъй като оранжевото облекло е популярно за няколко сезона подред може да се каже, че е модерен цвят ви в следващите сезони.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here