Историята на модата познава много имена. Ако трябва да бъдем честни списъкът е безкраен. Избрахме само няколко популярни модни марки носени и предпочитани от младежта.

Днес, както преди 20 години, уличният стил е пропит със специален стил, мотиви и иновации, характерни и днес за съвременната младежка мода. За това свидетелстват следните модни младежки марки:

  • Марк О’Поло

Този етикет е гръбнакът на уличната мода. Създадена е през 1967 г. от двама шведски дизайнери – Гьоте Хюс и Ролф Линд.

Отначало те подкрепяли американските Джери О’Шит. Осъзнавайки собствените си идеи се фокусират върху модели, насочени към младите хора. В модните колекции на тази марка има ярки цветове, но самите те съдържат дискретно изрязване и скандинавско качество. За разлика от други марки, които се стремят да се откроят с помощта на уникални материали, Марк О’Поло, съсредоточава вниманието си върху използването на естествени тъкани.

В момента Марк О’Поло е добре познат компонент на уличната мода. Днес произвежда най-вече мъжки дрехи, които са харесвани от младежите и мъжете до четиридесетгодишна възраст.

В момента Марк О’Поло работи и върху колекцията „Campus“, която стартира през 1972 година. Тази колекция е предназначена за хората предпочитащи дънки.

  • Адидас и Пума

Тези две компании са водени от братя и сестри, започвайки с двамата Адолф и Рудолф Даслер. Адолф Даслер през 1920 г. открива собствен бизнес, който се свързва с производството на обувки. Тогава по-големият му брат се присъединява към него. Заедно създават фабриката за обувки Dassler Brothers.

Семейният им бизнес започна да се развива бързо. През 1948 г. Адолф отделя своя бизнес и го нарича „Адидас“ от съкратеното име „Ади“ и името „Даслер“. След това Рудолф основава марката си „Пума“, произхождаща от съкратен прякор, име.

  • Reebok

Тази марка е създадена в края на деветнадесети век от Джоузеф Уилям Фостър, който бил толкова развълнуван от тичането, че решил да имат подходящи обувки за този спорт. Мотивът му го подтикнал да създадат специални обувки за бягане. Той добавил шипове към подметката на обикновените обувки под формата на обикновени нокти. В резултат обувките получили отлично сцепление с абсолютно всякакви покрития. Джоузеф Уилям е измислил първите в света обувки за бягане. Това изобретение дава началото през 1900 г. за основаване на фирма, специализирана в производството на обувки за спортисти. Славата на тези обувки бързо се разпръсва по целия свят.

  • Nike

Историята на тази компания започва през 1964 г., и е основана от студента Фил Найт. Той залага на интересна схема, която да предлага маратонки за всеки джоб. Така създава американските маратонки евтини, но качеството не много високо. Започва да поръчва маратонки в азиатските държави, където работната ръка е евтина и ги продава в САЩ.

Първоначално компанията му се наричала „Blue Ribbon Sports“ и съществувала само в главата му. Не след дълго заминава за Япония през 1963 г., където подписва договор за доставка на обувки в САЩ. Договорът бил сключен между компаниите „Blue Ribbon Sports“ и „Onitsuka“. Първите маратонките се продават директно от камиона на Knight и на улицата. Тогава бил вече на 26 години.

Името „Найки“, произлиза от гръцката богиня Ники, която символизира победата. Логото на компанията е създадено през 1971 г. от студент на име Каролин Дейвидсън. Компанията започна бързо да се развива и става марка на звездите на киното и спорта. В наше време тази фирма продължава да създава обувки и аксесоари и е представител на уличната мода.

  • Fila

Тази компания е на южнокорейски производител на спортни облекла, обувки и аксесоари. Тя се появява през 1911 г. и е основана от братята Фил. Отначало тя е фабрика за производство на тъкани и след известно време започва да произвежда бельо.

През 1973 г. се появява известното им лого и фирмата започва да произвежда спортно облекло. Тази марка става известна от тенисиста Бьорнс Борг, когато печели Големия шлем турнир. Той е най-добрата реклама на Фил. След това има и много други спортисти като: Ким Клийстърс, Райнхолд Меснър, Алберт Томба, Том Уотсън, Моисей Тануи. Стават фенове на марката Fila.

Днес Фила произвежда дрехи и обувки за бягане, фитнес, плуване, тенис, голф и баскетбол. Също така тази компания произвежда линия дрехи и обувки Vintage. Тази компания, подобно на марката „Найки“ се превърна не само в синоним на думата „спорт“, но и в непоклатим канон на уличната мода и младежкия стил на модерното облекло.

Това са само малка част от най-ярките и най-известни младежки марки. С тях обаче винаги може да останете модерни, без да губите индивидуалността си, личните си предпочитания и усещането за младост, дори ако паспорта ви казва обратното.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here