Ако надникнем във висшата мода ще забележим екстравагантност в официалните тоалети и с предимство роклите. Висшата мода често се изработва ръчно, а в ушиването на един тоалет са необходими над 400 часа труд. В този работен процес участват дизайнери, специалисти по копчета, пера, платове, кроячи, специалисти по обувки. Цената на само един модел от висшата мода достига над 100 хил. евро.

Сега си представете бохо венец, наподобяващ корона. Към него добавете верижки, монети, мъниста. Всички тези елементи са много популярни по улиците на големия град.

Целта на висшата мода е не само да разкраси, но и да вдъхне увереност у жената. Тя е предназначена не само за носене и индивидуалност, но и за да шокира, да покаже смелост, да е изразителна, вдъхновяваща и да бъди въображението.

Моделите от висшата мода се създават в малки количества и са по поръчки. Те са представяни по дефилетата на модните подиуми на Лондон, Париж, Токио, Ню Йорк, Милано.

Дизайнерите използват съкратения израз „couturier” на “haute couturier”, който означава елегантно, висше шиене. Днес това съкращение говори за дизайн и кройка на висококачествени дрехи по поръчка.

Дрехите с етикет „висша мода“ се правят конкретно за всеки клиент. Те често са изработвани на ръка и за тях са избирани най-качествените материали. Понякога, за да се направи само една дреха са нужни над 400 часа, а цената е космическа и варира в десетки хиляди евро.

По извадки от пред-а-портетата колекциите са достъпни само за около 2 хил. жени по света, които са редовни клиентки на висшата мода.

И като се замислим, коя ли жена не обича коприна, дантела, ефирност, елегантност, феерия и цветя. Че дори обувките във висшата мода са различни, а коя дама не би избрала обувки с платформи, които не натоварват ходилото като обувките с токчета, а в същото време издължават силуета?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here